Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Καταχειροκροτήθηκε η παράσταση "Ειρήνη" του Αριστοφάνη




Ύμνος στην ειρήνη, την ενότητα, την δημιουργία, την ανθρώπινη ύπαρξη, τη ζωή, ήταν η παράσταση «Ειρήνη» που ανέβηκε χθες βράδυ στο θέατρο στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Στη Σκιά των Βράχων" που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, από κοινού από τους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού. 

Το έργο του Αριστοφάνη, η αντιπολεμική αυτή ουτοπία, επίκαιρο όσο ποτέ, αποτελεί ακόμη και σήμερα σταθερή αξία και είχε πολλά να πει στο κοινό, που για μία ακόμη φορά κατέκλεισε το θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας και επεφύλαξε το πιο ζεστό του χειροκρότημα στην παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.  

Κέρδισαν το κοινό οι πρωταγωνιστές 

Το έργο ανέβηκε σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με πρωταγωνιστή στον ρόλο του Τρυγαίου τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, παλιό γνώριμο του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, που κέρδισε και φέτος το κοινό με την ερμηνεία του.
 

Εξαιρετικός ως Θεός Ερμής ο Φάνης Μουρατίδης, ο οποίος προσέγγισε με μοναδικό τρόπο τον ρόλο υπό την σκηνοθετική ματιά του Σωτήρη Χατζάκη, ενώ συγκινητική ήταν η παρουσία του Γιώργου Κωνσταντίνου, ως Παράβαση.
 
Αν και η υπόθεση του έργου αφορά στην επίσκεψη του Τρυγαίου στον Όλυμπο για να απελευθερώσει την Ειρήνη που έχει φυλακίσει ο Πόλεμος, δεν έλειψαν οι αναφορές στο σήμερα και στην πολιτική κατάσταση που βιώνει η χώρα, με σαφείς αιχμές στα πρόσωπα και τις ενέργειες εκείνες που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση, καθώς επίσης δεν έλειψαν οι αιχμές προς τους δανειστές και φυσικά ο καυστικός λόγος του Αριστοφάνη, δεν άφησε ασυγκίνητο το κοινό. 

Χρωματιστά κοστούμια, όμορφα σκηνικά, επιτυχημένα τραγούδια και χορός, έκαναν την παράσταση να θυμίζει μία μεγάλη γιορτή, ένα πανηγύρι, που άφησε αισιόδοξα μηνύματα στους θεατές, χωρίς να λείψουν οι στιγμές συγκίνησης και προβληματισμού.
 

Οι τίτλοι τέλους έπεσαν με την Ειρήνη ελεύθερη, με τους πολίτες αυτής της χώρας να διαβαίνουν το δρόμο της προκοπής και της δημιουργίας, με την παράσταση να αφήνει μία «γεύση» αισιοδοξίας στους θεατές.

Φυσικά το κοινό καταχειροκρότησε τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι στο τέλος της παράστασης δεν αρνήθηκαν να υπογράψουν αυτόγραφα και να φωτογραφηθούν με τους θαυμαστές τους.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου